Dokumentärfilm om BASE jumping

Omslag av Joakim Sundström, United Power.

Omslag av Joakim Sundström, United Power.

Efter en hel del motgångar och “ett gäng” sena kvällar med redigering är dokumentärfilmen I want to be a BASE jumper färdig.

“BASE går ut på att utövare hoppar fallskärm från fasta objekt, som berg, byggnader, broar eller antenner. Till skillnad från vanlig fallskärm som görs med två fallskärmar (en huvudfallskärm och en reserv) hoppar utövare inom BASE utan reservfallskärm, p.g.a. de låga höjden.”

2011 började började jag hoppa fallskärm i Fallskärmsklubben Dala. En helt otroligt rolig tid med helt fantastiska människor, riktigt roliga fester och för att inte tala om hoppningen!

Ungefär i samma veva kom jag i kontakt med den betydligt farligare sporten BASE jumping. Eller rättare sagt, jag hörde mest snack och såg videor på youtube på folk som utövade BASE. De flög wingsuit längs bergsväggar, hoppade från antenner och swischade förbi trädtoppar. Jag blev snabbt ganska besatt av att se allt som fanns inom BASE på nätet.
Men jag ville se hur det går till. Hur börjar man med BASE?
Jag ville veta vad man tänkar när man står där på kanten? Vad är det för personer som söker sig till en kurs i BASE?
Kan någon beskriva känslan?

Jag kommer förhoppningsvis aldrig vara så rädd i hela mitt liv som den dagen jag hoppade för första gången från det lilla flygplanet “Rulle David” över Borlänges flygplats för första gången. Men kicken efteråt var helt magisk. Bör tilläggas att det var vanlig fallskärmshoppning utan några hinder såsom berg eller liknande.
Hur känns det då att göra det från ett berg, utan reservfallskärm och betydligt närmare marken?!

Jag hörde det pratas om att Carl-Oskar planerade att åka till Norge för att gå en kurs och lära sig att hoppa BASE. Sagt och gjort. Sommaren 2015 fick jag ett litet filmstöd av Film i Dalarna för projektet. Så jag tog semester, packade med mig tokmycket utrustning och reste mot Norge med Carl-Oskar i hans husbil. När jag började denna inspelning, flera år tidigare, hade jag en helt annan film i huvudet och ett mycket bredare fokus. Men efter en rad motgångar så var jag till slut tvungen att lägga ner den idén.

Stort tack till alla medverkande samt: Johannes Andersson, Martin Sandström, Mattias Ehrenberg, Daniel Kivi, Carl-Oskar Bohlin, Joakim Sundström,Tom Grejs, SBK BASE, Cykel & Fjäll, DalaPop, George & Kat m.fl. /Martin


Filmen är 28 minuter och översatt till engelska och släpps troligtvis inom en snar framtid på youtube.

Poppoesi säsong 2

Under våren spelades andra säsongen av ”Poppoesi” in i Atlantis studio i Stockholm. Avsnitten visas på SVT under litteraturprogrammet “Babel” på söndagar och bygger på att svenska artister tolkar poeters dikter och gör musik av verken. Alla avsnitt går även att se på svtplay, om man vill.
För att få lite mer kontroll på ljuset inför denna inspelning bytte jag i princip varenda lampa i hela studion, baxade in ett gäng stora HMI-lampor och använde allt från räls till stora gimbals som pallar att hålla i en tung FS7 med filmoptik.

Hela första säsongen går att se på SVT-play under namnet “Babel:Poppoesi”. Andra säsongen, som fortfarande sänds, går även att se på SVT-play vartefter avsnitten visas.

Ta en kik!

Producent: Afshin Tahmoury, Tahmoury Productions AB
Teknik: Pegelow Produktion, Ljud & Bild, Stratos Cinema AB & SVT
A-foto: Martin Flink, Stratos Cinema
Husband: The Ballroom Band. Martin “Frontman” Andersson, Pelle Andersson, Peter Hjerpe, Jonas Lönngren och Clas Lassbo
Musikproducent: Martin “Frontman” Andersson
Studio: Atlantis Studio, Janne Hansson
Artister: Familjen, El Perro Del Mar, Hederos Hellberg, Jojje Wadenius, Tina Ahlin, Anders Wendin, Jenny Wilson, Goran Kajfes med Slowgold,

/Martin


Dalatrafik VFX

Hallå!
Under våren har vi gjort två nya filmer till Dalatrafik med reklambyrån Norkay. Det är egentligen informationsfilmer i ett snyggt format där man får information om hur man hittar resor och köper biljetter, men framfört av grymma Tova och Bengt i högt tempo med miljöbyten mitt i tagningarna. Enkelt. Inspelning under två dagar och postproduktion under två veckor. 

Hitta Resan

Köpa Biljett

Just att byta miljö mitt i en tagning tar lite tid att göra i efterhand. För varje bildruta som visas mot en annan bakgrund måste man frilägga den. Det är inte så svårt, men i film är det sen 25 bilder per sekund som ska göras, och friläggningen måste matcha varandra. Alla olikheter syns direkt. Men tack vare mycket noggrann planering och två dagars inspelning kunde vi ändå få förutsättningarna så bra att det gick att få ihop. 

Originalbakgrunden som vi filmade. 

Originalbakgrunden som vi filmade. 

Den nya bakgrunden.

Den nya bakgrunden.

Byrå: Norkay, Peter Karlsson
Foto: Martin Flink
Regi: Tom Grejs
VFX: Jonathan Wilhelmsson
Ljudmix: Martin Sandström

Bägge filmerna kommer börja gå på TV4 nästa vecka, sen bio senare i höst.
Allt väl
/Tom